Angst voor afwijzing

 

Wanneer je fysiologisch naar het brein kijkt, bevindt de pijn die wordt veroorzaakt door afwijzing zich in hetzelfde deel van je brein als fysieke pijn. Dus wanneer je jezelf bijvoorbeeld brandt, worden bepaalde delen in je brein geactiveerd. 
Bij afwijzing worden dezelfde gebieden geactiveerd en je voelt dan ook letterlijk fysieke pijn.  


Het laatste wat we willen is pijn
Daarom doen we heel veel om pijn te vermijden. Toch gebeurt in de realiteit het tegenovergestelde. Als je de pijn van afwijzing wilt voorkomen, trek je vaak juist het tegenovergestelde aan. Dan voel je jezelf snel afgewezen. Afwijzing komt op veel gebieden voor. Je kunt afgewezen worden in een relatie, afgewezen worden voor een baan of promotie, door je vrienden of familie of afgewezen worden door jezelf.

Afwijzing gebeurt continu
Het moment dat je afgewezen wordt is pijnlijk. Maar de angst om afgewezen te worden is vaak net zo pijnlijk. Als je er heel erg mee bezig bent om niet afgewezen te worden, wordt het gevoel juist versterkt.

Zo ontstaat de overtuiging van het niet goed genoeg voelen. [eigenwaarde]
Je gaat gedrag vertonen om niet afgewezen te worden. Dit slaat dan vaak
door in angst om afgewezen te worden.

Je haalt dan niet meer de waarde vanuit jezelf maar hebt daar dan anderen voor nodig om jezelf waardevol of goed genoeg te voelen. Je haalt dan letterlijk jouw gevoel van waarde uit anderen.

Iedereen krijgt te maken met angst voor afwijzing
Veel mensen zijn zich wel bewust van dit soort afwijzingen in hun leven. Maar we  hebben niet door dat we op veel fronten ook bang zijn voor afwijzing. Vaak ontstaat die angst al in een vroeg stadium. Al op jonge leeftijd wordt je karakter gevormd om afwijzing te voorkomen. Iedereen wordt ooit in zijn leven afgewezen. Daar ontkom je niet aan. Alles in het leven heeft een verbinding en uiteindelijk ook een afronding van die verbinding. Dit begint al bij je geboorte. 
 
Diep in ons primitieve brein weten we dat we alleen maar kunnen overleven door dingen samen te doen. Dat zit er nog heel sterk in. We zijn zoogdieren en we hebben geen natuurlijke wapens. Vanuit die kwetsbaarheid zijn we steun gaan zoeken bij elkaar. Je hebt de ander nodig om te overleven. 

Loslaten
In de huidige maatschappij is die verbinding fysiologisch gezien niet meer noodzakelijk, maar emotioneel gezien wel. Dat hele proces van steeds weer verbinden en steeds weer moeten loslaten. Leren loslaten, helpt stress tegen te gaan. Je oefent dan namelijk geen controle uit maar accepteert de dingen veel meer zoals ze zijn. En daar heb je juist profijt van. Je voelt je beter en krachtiger. 
 
Dit proces van steeds weer verbinden en weer moeten loslaten, zit diep geworteld in ons. Hierdoor hebben we sterk de neiging om ons op de ander te richten. Als je maar bij de ander bent, een belangrijke  baan hebt of financiële zekerheid hebt, dan ben je veilig en wordt je gezien of gehoord. Dan hoor je erbij! 


Ben je wel veilig?
Onder de angst van afwijzing zit het gevoel;  Voel ik mij in deze situatie veilig? 
Vaak  gaat dan vooral om het idee dat je wordt geaccepteerd door de groep of je omgeving. Krijg ik wel goedkeuring van de ander? Word ik gezien? Ben ik oké?


Als je het goed terugleest is het in de maatschappij waarin we leven allemaal heel menselijk en begrijpelijk dat we deze gevoelens hebben en deze onzekerheden ervaren. Er is veel gaande in de buitenwereld en de hele wereld is zichtbaar en dichtbij.

Eigenwaarde
Dan komen we toch weer terug bij Eigenwaarde. Wanneer je voldoende eigenwaarde hebt zul je merken dat je minder angstig bent voor afwijzing. Dan voel je de kracht in jezelf en heb je geen bevestiging nodig van anderen. Dit neemt niet weg dat we anderen om ons heen wel nodig hebben om verbinding te maken maar je blijft veel dichter bij jezelf waardoor je ook je eigen keuzes maakt en je eigen grenzen aangeeft die voor jou belangrijk zijn. Dan zal er minder angst voor afwijzing want dan komt alles vanuit jou zelf.

Wil je sterker in je eigen kracht gaan staan? Meer voor jezelf opkomen en vanuit eigenwaarde en kernwaarden jouw leven leiden? Neem dan contact met mij op en laat mij je helpen dit te realiseren.

Neem ook een kijkje op "Het belang van persoonlijke ontwikkeling". 

 

Warme groet,
Miranda.