Hatha Yoga

 

Verbeter je kernsterkte

Als centrum van het lichaam, inclusief de heupen, buikspieren en wervelkolom, zijn sterke kernspieren essentieel om routinematige activiteiten uit te voeren. Dit houdt onder meer in dat u uit bed komt, uw schoenen vastmaakt en dingen optilt. Sterke kernspieren zijn vooral belangrijk voor je bewegingsvrijheid en je uithoudingsvermogen.  

Er bestaat zelfs een tendens dat het hebben van zwakke kernspieren invloed heeft op het vermogen om te strekken of te buigen. Als gevolg hiervan zal men gevoeliger zijn voor spierblessures en rugpijn. 

Hatha kan symptomen van depressie verbeteren

Sommige deskundigen zijn van mening dat Hatha-yoga depressie kan verlichten. Dit komt omdat Hatha, net zoals antidepressiva werken, kan inwerken op de neurotransmitters van de hersenen. Om dit verder uit te werken, zou yoga gamma-aminoboterzuur (GABA) en serotonine verhogen, beide belangrijke neurotransmitters die de stemming beïnvloeden.

GABA helpt bijvoorbeeld het zenuwstelsel te kalmeren. Het resultaat is dat het alle angstige gevoelens veroorzaakt door depressie wegneemt. Aan de andere kant is serotonine een populaire neurotransmitter die emoties reguleert. 

Hatha bevordert slaap van goede kwaliteit

Naast het beïnvloeden van de neurotransmitters in de hersenen, kan Hatha yoga ook de cortisolspiegel verlagen. Cortisol is een belangrijk hormoon voor de slaapcyclus. Lage cortisolspiegels geven het lichaam het signaal dat het tijd is om te rusten. Beoefenaars van Hatha yoga zullen dus snel in slaap vallen, vooral als het wordt uitgevoerd voordat ze naar bed gaan.Beoefenaars van Hatha yoga zullen dus snel in slaap vallen, vooral als het wordt uitgevoerd voordat ze naar bed gaan. Bovendien bevordert yoga over het algemeen ook een betere slaap, omdat het het belang van meditatie en bewuste ademhaling benadrukt. Beide praktijken zijn belangrijk om lichaam en geest ontspannen te houden en een goede slaapkwaliteit te bevorderen.

Hatha Yoga Versterkt het Immuunsysteem

Gebrek aan slaap, hoge stress en slechte voeding zijn slechts enkele factoren die het immuunsysteem sterk beïnvloeden. Een zwak immuunsysteem betekent meer kans op het oplopen van ziekten en infecties. Gelukkig versterkt Hatha yoga het immuunsysteem omdat het het stressniveau verlaagt. Bovendien handhaaft yoga ook het ontstekingsniveau, waardoor de kans op stoornissen van het immuunsysteem wordt verkleind.